Andrológia

A meddőség a párkapcsolat problémája. A meddőségi kezelések körülbelül felében az ok a férfi oldalán keresendő. A leggyakoribb ok a rossz életmód, de a stressz és a környezetszennyezés is szerepet játszik. A férfi meddőség bizonyos okai egyszerű vizsgálatokkal vagy összetettebb vizsgálati módszerekkel kimutathatók. Központunkban a férfiaknak a vizsgálatok széles skáláját kínáljuk a probléma okának feltárására, és ezzel egyidejűleg megfelelő eljárást ajánlunk a sikeres terhesség esélyének növelése érdekében.

Andrológiai laboratórium GYN-FIV Pozsony VIDEO

MSS – mikrofluid spermaválogatás

Forradalmi innováció a spermaválogatásban

A jó minőségű és egészséges spermiumok kiválasztása jelentősen befolyásolja a sikeres terhesség esélyét. A természetes megtermékenyítés során az egészséges spermiumok a női reproduktív rendszerben természetes módon előforduló mikrofluid csatornákban különülnek el a többitől.

Az IVF-kezelés során a mikrofluid chipek segítségével utánozzuk a szervezetnek ezt a természetes mechanizmusát. Úgy tervezték őket, hogy utánozzák a spermiumok természetes szelekciós mechanizmusát a laboratóriumban. Ezek a mikrocsatornák olyanok, mint egy szűrő, amely csak az egészséges és jó minőségű spermiumokat választják ki.

A spermiumok centrifugálási folyamata során toxikus, oxigénmentes gyökök keletkeznek, amelyek az elhalt sejtekből kimosódnak a szomszédos környezetbe, és a spermium DNS-ének fragmentálódását (károsodását) okozzák. Ez a DNS-károsodás az egyik fő oka annak, hogy akadályozza a sikeres terhesség folyamatát. A mikrofluid csatornák csökkentik a spermiumok oxidatív stresszét.

Ezen rendszerek által kiválasztott spermaminta csaknem 100%-ban mozgékony, és a morfológia, valamint a DNS integritása szempontjából jobb minőségű, mint a nyers spermaminta.  Ezek a rendszerek képesek a feldolgozott spermaminták teljes megtermékenyítő képességének fenntartására is.

Férfi meddőség esetén ez a módszer bizonyítottan akár egyharmadával növeli a terhesség arányát, és jelentősen csökkenti a vetélés kockázatát.

Mikor ajánlott ez a módszer?

 • A spermiumok DNS-ének fokozott fragmentálódása és az oxidatív stressz fokozott intenzitása esetén.
 • Ismétlődő IUI sikertelenség esetén.
 • Amennyiben az előző IVF-ciklusban a petesejt megtermékenyítési aránya alacsonyabb volt.
 • Korábbi IVF-ciklusoknál nem megfelelő embriók esetén.
 • Ismételt sikertelen embrióátültetés.
 • Ismétlődő vetélések.
 • A petesejt-adományozási program kiegészítése a megtermékenyítés sikerének növelése érdekében.

MESA/TESE
Sebészeti spermagyűjtés

Ha az ondófolyadékban egyáltalán nincsenek spermiumok (AZOOSPERMIA), akkor mikrosebészeti eljárással a herékből vagy a mellékheréből gyűjthetők:

 • MESA – Micro Epididymal Sperm Aspiration – a spermiumok aspirációja a mellékhereből.
 • TESE – Heresperma-eltávolítás – hereszövet nyerése, amelyet aztán laboratóriumban dolgoznak fel – a nyert spermiumokat a petesejtek ICSI módszerrel történő megtermékenyítésére használják.

A MESA/TESE urológiai műtét, a mesterséges megtermékenyítés egyik módszere a férfi meddőség kezelésében. Akkor alkalmazzák, ha az ondófolyadékban egyáltalán nincsenek spermiumok, de a herékben minden feltétel adott a kialakulásukhoz (pl. spermiumszállítási zavar esetén). A biológiai anyagot a mellékheréből szívják le (MESA), a szövetet pedig a herékből távolítják el (TESE). A spermiumokat ezután az IVF során a petesejtek megtermékenyítésére használják. Az eljárást klinikánkon altatásban végzik.

OxiSperm

Minden élő szervezetben az oxidatív stresszt a sejtek antioxidáns kapacitása és a normál sejtanyagcsere során keletkező szabad gyökök mennyisége közötti egyensúlyhiány okozza. A környezetünkből is naponta felvesszük őket, például sugárzás (UV, röntgen), de a stressz, a dohányzás, a környezetszennyezés és sok más tényező formájában is. Az oxidatív stressz kialakulása tehát a különböző sejtszinteken kialakuló egyensúlyhiány eredménye és az antioxidáns enzimek biztosítják a sejtek védelmét annak hatásaival szemben.

A szabad gyökök túlzott mennyisége a sejtek gyorsabb károsodásához vezet. Amint a túl sok oxidatív stressz eléri a hímivarsejteket, az közvetlen hatással van a férfi termékenységére (a spermiumok membránjának károsodása, és ezáltal a mobilitásuk és a petesejttel való egyesülési képességük csökkenése – mobilitási zavar, az akroszóma-reakció aktiválódásának megzavarása, a spermiumok DNS-ének károsodása).

A meddő férfiak mintegy fele szenved oxidatív stressztől. Az elhízás, a here visszértágulat (varicocele), a húgyúti fertőzések és a beteg idősebb kora szintén negatívan befolyásolja az oxidatív stressz kialakulását.

Az OxiSperm kínál:

 • egyszerű és megbízható teszteket a szabad gyökök esetleges feleslegének mérésére,
 • retrospektív elemzést antioxidánsokkal történő kezelés után.

Kinek való az OxiSperm:

 • Helytelen életmódú betegeknek (elhízás, dohányzás, alkohol, nehézfémek), here visszértágulat, húgyúti fertőzések.
 • 40 év feletti betegeknek.
 • Azoknak a betegeknek, akiknél a spermavizsgálat javítását célzó készítmények nem hoztak jobb eredményeket.

Vital teszt

A nagy mennyiségű mozdulatlan, de élő spermium jelenléte a farokrész hibájára utalhat. Csakúgy, mint a nekrozoospermia – csak halott spermiumok létezése az ondófolyadékban – a meddőség súlyos oka.

Rossz spermiummozgékonyság esetén meg kell határozni az élő és az elhalt spermiumok arányát, mivel az elhalt sejtek száma nem haladhatja meg az immobil spermiumok számát. A teszt azáltal különbözteti meg az élő és az elhalt spermiumokat, hogy azonosítja a sérülésmentes sejtmembránnal rendelkező spermiumokat. Olyan betegek számára ajánlott, akiknél a progresszív mozgékony spermiumok aránya kevesebb mint 40%.

A teszt lehetővé teszi:

 • A sperma életképességének azonnali meghatározását.
 • A membránszerkezet épségének ellenőrzését.
 • Az immobilis spermiumok egészségének értékelését.

A sperma lefagyasztása

A férfiaknál csökken a spermiumok száma és a minőségük is romlik. A spermiumok mennyisége fokozatosan nullára csökkenhet, és a férfi genetikai anyagának megőrzésének egyetlen módja a spermiumok befagyasztása. A spermamintákat folyékony nitrogénben, -196 °C-on tárolják, ami biztosítja a hosszú távú tárolást. A spermamintát több kis adagra osztják, hogy többször is felhasználható legyen. A fagyasztás és felolvasztás során valószínű, hogy a spermiumok egy része nem marad életben.

A spermiumok kriokonzerválása (vitrifikálása) ajánlott súlyos spermiumzavarban szenvedő betegek, kemoterápia előtt álló onkológiai betegek, valamint olyan betegek számára, akik vazektómiát, és hormonokkal vagy gyógyszerekkel történő kezelést terveznek. A spermafagyasztás olyan férfiak számára is alkalmas, akik még nem gondolkodnak családalapításon, de spermiogram vizsgálati eredményeik kritikusak.

...szívesen tájékoztatjuk Önt

A pozsonyi GYN-FIV-vel való első kapcsolatfelvételtől kezdve egy magyarul beszélő koordinátor áll az Ön rendelkezésére!!

7504

gyermek született a segítségünkkel