Social freezing

SOCIAL FREEZING – Petesejtek fagyasztása

A social freezing – szociális (társadalmi) fagyasztás a megtermékenyítetlen petesejtek orvosi indokkal vagy anélkül, elővigyázatosságból történő lefagyasztását jelenti. Ez a lehetőség nagyobb esélyt ad azoknak a nőknek a későbbi teherbeesésre, akik jelenleg, különböző okból nem tudnak gyermeket vállalni.

Az életkor előrehaladtával a petefészkek funkcionális kapacitása gyengül. 35 éves kor után a nőknek nagyobb gondot okoz a fogamzás és az egészséges gyermek kihordása.

A petesejtfagyasztás növelheti a későbbi terhesség esélyét az egészséges petesejtek minél korábbi időpontban történő kinyerésének és tárolásának segítségével.

A petesejtfagyasztás eljárása lényegében ugyanaz, mint a termékenységi kezelés első fázisa. A petefészkek stimulálására hormonkezelést adnak, a tüszők növekedését pedig ultrahangvizsgálattal ellenőrzik. A petesejteket ezután egy rövid eljárás során nyerik ki.

A kinyert petesejteket mínusz 196 °C-ra fagyasztják, és ebben az állapotban évekig biztonságosan tárolhatók.

 

Kinek érdemes megfontolnia a petesejtfagyasztást?

– Azok a partner nélküli nők, akik a jövőben anyává kívánnak válni – társadalmi fagyasztás.

– Azok a nők, akiket kezelésük miatt (pl. onkológiai betegségek) a termékenység elvesztésének veszélye fenyeget.

– Korai petefészek-elégtelenségben szenvedő nők.

– Azok a párok, akiknek erkölcsi vagy vallási kifogásaik vannak az embriók lefagyasztása ellen az IVF-kezelés során.

– Párok, akiknél a spermiumok váratlanul hiányoznak az IVF-kezelés során a petesejtek visszanyerése után.

 

A “social freezing” menete

 1. Kezdeti tanácsadás

Az első lépés egy kezdeti konzultáció az orvossal az Ön egészségi állapotáról, amelynek során Önt is megvizsgálják, és elmagyarázzák a petesejtfagyasztás teljes folyamatát.

 1. Eredmények megvitatása és stimulálás

Miután az összes előzetes vizsgálat és vérvizsgálat befejeződött, orvosa stimulációs protokollt fog javasolni, amelyben hormonálisan stimulálják a petefészkeit, hogy több petesejtet termeljenek, mint amennyit természetes módon termelnének. A stimulációs protokoll megállapítása után a koordinátor elmagyarázza Önnek az egyes hormonok adagolását.

 1. A stimuláció ellenőrzése

A stimuláció során több vizsgálaton is átesik, amelyek során orvosa ultrahang- és vérvizsgálatokkal ellenőrzi a stimuláció előrehaladását, és a megfelelő pillanatban leállítja a stimulációt.

 1. Petesejtnyerés

A petesejt-leszívást altatásban végzik. Maga az eljárás legfeljebb 10-15 percet vesz igénybe. Az eljárás során a petesejteket tartalmazó tüszőket eltávolítják a petefészekből.

 1. A petesejtek fagyasztása

A kinyert petesejteket ezután laboratóriumunkban vitrifikációs eljárással lefagyasztjuk. Ez a módszer a petesejtek gyors lefagyasztására, majd mínusz 196 °C-on történő tárolására szolgál, meghatározatlan ideig. A speciális fagyasztási módszer használatával a petesejtek kiváló minőségben maradnak meg a későbbi felhasználás esetére.

 1. Felolvasztás és megtermékenyítés

Amikor Ön úgy dönt, hogy eljött az idő a fagyasztott petesejtek felhasználására, a partnerével/férjével együtt felkeresi központunkat, mi pedig felolvasztjuk a petesejtjeit, és laboratóriumunkban megtermékenyítjük őket az ő spermájával. Mivel a petéket nem együtt fagyasztjuk le, Öntől függ, hogy hányat szeretne felhasználni, és mennyit szeretne fagyasztva tartani. Ezután a keletkezett embriókat tenyésztjük és az ötödik nap után a legjobb minőségű embriót ültetjük be az Ön méhébe. A megmaradt jó minőségű embriók az Ön beleegyezésével későbbi felhasználás céljából újra fagyaszthatók.

GYIK

 1. Mennyi ideig tárolhatók a fagyasztott petesejtek?

A fagyasztott petesejtek korlátlan ideig tárolhatók, de ideális esetben a nő reproduktív évei alatt kell felhasználni őket.

 1. A fagyasztás károsíthatja a petesejteket?

Bár a petesejt csak egy sejt, a petesejtek fagyasztása (vitrifikáció) mára már olyan fejlett, hogy 90-97%-a túléli a fagyasztást és az azt követő kiolvasztást, a megtermékenyítési arány pedig 71-79%, ami a friss petesejtekhez hasonló.

 1. Szeretném lefagyasztani a petesejtjeimet, de jelenleg nincs partnerem. Ez probléma?

A petesejtek lefagyasztásának fő előnye, hogy a petesejtek begyűjtésekor nincs szükség spermiumra, így nincs szükség partnerre.

 1. Mi az ideális életkor a társadalmi fagyasztáshoz (social freezing)?

A petesejt-fagyasztást fontolgató nők ideális életkora 31-35 év, de ez nem követelmény.

 1. Mi a “Social Freezing” folyamata?

A társadalmi fagyasztás folyamata lényegében ugyanaz, mint az IVF-kezelés első fázisa. A páciensnek tanácsot adunk és alaposan megvizsgáljuk központunkban. Az orvos ezután stimulációs protokollt javasol, hogy minél több jó minőségű petesejtet nyerjünk. A hormonális stimuláció során a petefészkekben lévő tüszők növekedését serkentik, miközben az egész folyamatot ultrahanggal ellenőrzik. A petesejteket ezután kiveszik és mínusz 196 °C-ra fagyasztják. Ez lehetővé teszi, hogy biztonságosan és korlátlan ideig tárolhatók legyenek. A petesejtleszívást rövid ideig tartó, legfeljebb 10-15 percig tartó altatásban végzik. Klinikánkon az embrióátültetés felső korhatára 50 év.

A társadalmi fagyasztással (Social Freezing) kapcsolatos további kérdéseire szívesen válaszolunk egy személyes konzultáció keretében.

További információért kérjük, lépjen kapcsolatba velünk itt, vagy vegye fel közvetlenül a kapcsolatot koordinátorunkkal:

Ing. Janikovics Ráchel Mária                                                                                                                                           rachel.janikovics@gyn-fiv.sk                                                                                                                                                          +421 907 571 551

...szívesen tájékoztatjuk Önt

A pozsonyi GYN-FIV-vel való első kapcsolatfelvételtől kezdve egy magyarul beszélő koordinátor áll az Ön rendelkezésére!!

7581

gyermek született a segítségünkkel